?עץ או למינציה - למי עדיפות בעמידות
כתבה זאת מנפצת כמה מיתוסים בעניני פרקטים ובמיוחד את הסברה שפרקט למינציה עמיד יותר נגד מים.
מיתוס 1: "למינציה יותר עמידה ופחות נשרטת מפרקט עץ"
אמירה זו מתייחסת לפרקט עץ כאל מוצר רגיש עם נטייה לבלאי מהיר, ומכתירה את הלמינציה כמוצר בעל יכולת הישרדות טובה וארוכת טווח...
? !ה א מ נ ם
לפני הכל חשוב להבין את מהות המוצרים. ההשוואה בין פרקט ללמינציה היא בין עץ טבעי לפלסטיק, או בין "אבן חן" ל"זכוכית", אם תרצו, עם כל המשתמע מכך:
פרקט עץ בתחזוקה נאותה יתפקד במשך עשרות שנים, ניתן לחדש אותו, והוא חומר מבודד ונעים למגע. למינציה מבית טוב שורדת 8-12 שנים ואינה ניתנת לחידוש, וחשיבותה העיקרית - בהיותה תחליף לשם הוזלת עלויות.
מנין השמועה שבלבלה והפכה את עובדות העמידות?.. יתכן שמקורה בחוסר האבחנה בין סוגי הגימור לפרקט בעבר ובהווה. גימור שמן אכן מספק הגנה מוגבלת, יחסית לגימורי הלכה לפרקט - שמעניקים רמות טובות עד מצויינות של הגנה בפני שחיקה. שלא כמו בעבר, כיום ניתן להשיג את המראה הטבעי גם בגימורי לכה, ומומלץ לבחור בגימור זה - ללא חשש לפגיעה במראה.
לגבי שריטות, כל סוגי הפרקט חשופים לפגיעה במידה ומתקיים שימוש לא זהיר: כשם שחלון או אגרטל עלול להישבר אם משחקים בבית בכדור, רצפה עלולה להישרט אם גוררים עליה חפץ כבד או מכשיר חד, או אם מבצעים עליה עבודות ניסור, וזה תקף גם בריצוף אריחים אבל הגנות נכונות על הריהוט פותרות הכל, וזה נכון גם לעץ וגם לפרקט למינציה
לעומת זאת, כשדואגים להגנות מתאימות בתחתית הרהיטים, כשלא מאפשרים לאנשי מקצוע לעבוד על הפרקט, וכדומה - הפוטנציאל לשריטות ומכות מתמזער… (אגב, בפרקטים בדגם "מיושן" - עוד שריטות יכולות דווקא להוסיף חן…)
מיתוס 2 : "למינציה לא רגישה למים כמו פרקט עץ"
ההנחה המסתתרת כאן היא, שאם הלמינציה עשויה פלסטיק אז היא מוגנת מפגעי לחות, בעוד שהעץ עלול להינזק.
?!ה א מ נ ם
"טעותולוגיה" מראשית ועד סוף…
במהופך מהשמועה הרווחת - למינציה סטנדרטית היא אמנם פלסטיק אבל לא עמידה למים, משום שהמוצר בנוי מ-HDF (כלומר: High Dencity Fiber Board) שמתנפח במגע עם לחות, והנזק הוא מיידי ולא רוורסבילי.
עץ, לעומת זאת, עומד בתנאי לחות רבה גם בטבע, וגם כמוצר חוץ - בתי עץ, דקים מעץ, ריהוט גן ועוד. פרקטים מעץ הנמצאים בתוך הבית, ודאי שאין להם קושי מול הנוזלים בחיי יומיום, כמו בקבוק מטפטף, ילד "מטפטף", ניגובי רצפה תכופים בפינת האוכל, גם אם ה"שלולית" נחה מעט על הרצפה עד שטופלה.
במקרה של הצטברות מים כתוצאה מפיצוץ בצנרת, למינציה בד"כ לא תשרוד, ובפרקט עץ - מידת הנזק תלויה בהיקף הנזילה ובמשך הזמן עד לגילוי המפגע וייבוש המים, יתכן נזק מקומי בלבד (בכל מקרה, ביטוח מבנה עשוי לכסות נזקים מסוג זה
הבהרות לגבי למינציות:
א. ריצוף למינציה בהחלט אפשרי וכדאי, במקרים בהם העלות הנמוכה היא יתרון (תקציב, ארעיות וכד'), ובתנאי שנוקטים באמצעי ההגנה המתאימים מפני חדירת לחות.
ב. יוצאי דופן הם דגמי הלמינציה מדור 2, שמבנה הלוח שלהם לא כולל
HDF
ועמידותם במים היא מלא.
לסיכום
בניגוד למיתוסים השבים ועולים מדי פעם, ריצוף הפרקט המשובח והעמיד הוא ללא ספק הפרקט העשוי עץ: הוא משרת את בעליו למשך עשרות שנים, ניתן לריענון ולחידוש, מסתדר היטב עם נוזלים ועם אדי מים שבהתנהלות הביתית היומיומית, ומצופה בשכבת הגנה מפני שחיקה. היתרון המרכזי של הלמינציה הוא בצמצום העלות, וגם היא מוגנת משחיקה, אך חייה קצרים - בעיקר עקב רגישות גבוהה לנוזלים. ככל שהעירנות רבה יותר לטיפול מהיר בכל נוזל שנשפך, הלמינציה תישמר יותר. בכל סוגי הפרקט, ההימנעות משריטות היא על-ידי טיפול נכון בריהוט ונקיטת אמצעי זהירות בעבודות שיפוץ. שריטות קיימות ניתנות לתיקון באמצעות ערכת תיקון.
המידע מועיל?.. יש שאלות?.. נושא נוסף לדיון?..
כתבו כאן תגובתכם ונשמח להתייחס:
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה